1. Metinde bir insanın somut varlığından öte o kişinin resmine âşık olunması varlık felsefesi açısından değerlendirildiğinde bu durum hangi akıma karşılık gelir? Gerekçeleriyle değerlendiriniz.
Cevap: Varlık felsefesinin ideal varlık akımına karşılık gelir. Çünkü bu durumun sonucu olarak ideal varlık meydana gelmez, değişmez, başka bir şekle girmez; onun bireyliliği de yoktur. Resme aşık olan adam resmin başka bir varlığa, başka bir şekle girmeyeceğini bilir. Daha doğrusu reddedilmeyeceğini bilir. Böylece de incineceği bir durum ortaya çıkmayacaktır.
2. Repliklerde geçen “benim dünyam” sözüyle ifade edilen nedir?
Cevap: İnsanların kendilerine ait bir dünyaları vardır. Bu dünyayı kendi hayal dünyalarından oluşturarak beyinlerinde akıllarında kurarlar. O dünyaya istediklerini misafir ederler istemediklerini ise almazlar. Repliklerde geçen “benim dünyam” sözü işte insanın kendi aklında inşa ettiği dünyasıdır.
3. Halil’in bir resme yönelik yaşadığı bu durumun psikolojik bir sorun değil de felsefi bir yaklaşım olduğunu nasıl temellendirebilirsiniz?
Cevap: Psikolojik bir sorun olsa idi Halil’in açıklamalarından çıkaracağımız bir altyapıya bir temellendirmeye bağlanamazdı. Oysa Halil için bu durum kendi yarattığı ve bir beklenti içine girmeden sevdiği bir resme aittir, bir takıntı olsaydı karşılık beklerdi. Oysa öyle bir durum söz konusu değildir.
4. Meral’in kendi resmi ile kendisini bir ve aynı olarak kabul etmesi hangi varlık anlayışına karşılık gelir? Değerlendiriniz.
Cevap: Reel varlığa denk gelir. Çünkü reel varlığa göre zaman ve mekan içinde yer alabilir, meydana gelebilir, değişebilir hatta şekil bile değiştirebilir.