1. Gazâlî’ye göre iletişimi sağlayan en önemli araç nedir? Açıklayınız.
Cevap: İnsanlarla iletişimi sağlayan en önemli vasıta “konuşmadır. Konuşulan şeylerin anlamlı olması için konuşmanın arka planında yer alan “düşünme” safhasına ihtiyaç vardır.
2. Gazâlî’ye göre dil ve düşünme arasında nasıl bir bağ vardır?
Cevap: Konuşma ve düşünme arasında bulunan bu yakın irtibat, konuşmanın en basit tanımında bile kendini göstermektedir. Buna göre konuşma, düşünülen şeyleri başkalarına aktarma anlamına gelir. Konuşma sayesinde ferdin zihin dünyasından koparak insanlığa mal olan düşünceler nesilden nesile intikal etmesi sağlanmaktadır.
3. Düşünme ve konuşma, anlatmak istenenlerle her zaman örtüşür mü? Açıklayınız.
Cevap: İnsan ile düşünce, insan ile eylem ve düşünce ile eylemin yan yana durmaları kimi düşünürlerce insanlaşmanın başlangıcı sayılan sözcüklerin çizgilere ve yazıya dökülmesinden bu yana çeşitli evrelerden, evrimlerden geçerek düşünce, dil ve edim üçlemi ile var ola gelmiştir. Olgusal yapısı ile dil, düşüncenin/soyutlamanın gelişmesi ile bir ün, bir nida, bir çığlık olmaktan çıkarak anlamlı, anlaşılır bir iletim/ifade biçimine dönüşmüştür. İnsanın eylem pratiği onun tür olarak varlığını sürdürme eğiliminin doğal bir sonucudur. İnsanın devinimi, yapması ile yaratması arasında geçen süre belki de uygarlaşma denilen beş bin yıllık süreden çok daha uzunca bir dönemi içine almaktadır. Düşünce, dil ve eylem üçlüsünün birlikteliği ve çelişkisi aynı anda var olur.