10. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Sayfa 83 Cevapları Meb Yayınları

10. Sınıf Meb Yayınları Edebiyat Ders Kitabı Sayfa 83 Metni Anlama ve Çözümleme Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Metni Anlama ve Çözümleme

1. Metinde “adhrışdı” madde başının açıklamasında verilen dörtlüğün ait olduğu şiir türünü gerekçesiyle belirtiniz.
Cevap
: Pastoral şiirdir çünkü doğa ile ilgili bir şiirdir.

2. Metinde “konuk” ve “tamga” sözcüklerinin açıklamalarında beyit nazım birimine yer verilmesini dönem özellikleri açısından değerlendiriniz.
Cevap
: O dönemde İslam’ın kabulüyle birlikte Araplarla kurulan yakın ilişkiler sonucu onların edebiyatında yer alan beyit nazım biçiminin de kullanılmaya başlandığını bize gösterir.

3. Metindeki şiirleri dil ve anlatım özellikleri açısından inceleyiniz.
Cevap
: Metindeki dil özellikleri günümüz diliyle ayrışma gösterir. Çünkü o zamanın kullanılan kelimeleri dilin zamanla değişmesi sonucu farklı şekillere evrilmiştir. Bu da günümüzde bu dili kolayca anlamamızı engeller.

4. Dîvanu lügâti’t-Türk’ünTürk edebiyatı açısından önemini belirtiniz.
Cevap
: Bu kitap sadece Türk dünyasının kültür tarihini aydınlatmakla kalmamış, aynı zamanda dünyada çok geniş bir coğrafyaya yayılmış olan Türk dilinin tarihî gücüne de asırlar öncesinde işaret etmiştir.

Dîvānu lügāti't-Türk, Türk edebiyatı açısından büyük bir öneme sahiptir. Bu eser, Türk dilinin ve kültürünün erken dönemlerini anlamak için önemli bir kaynaktır. Aynı zamanda Türk edebiyatının gelişimine ve köklerine ışık tutar. Bu nedenle, Dîvānu lügāti't-Türk, Türk edebiyatının ve kültürünün geçmişine dair önemli bir referans kaynağıdır.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

SORU & CEVAP Haberleri