10. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Sayfa 61 Cevapları Meb Yayınları

10. Sınıf Meb Yayınları Edebiyat Ders Kitabı Sayfa 61 Hazırlık Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Hazırlık

1. Yabancı kültürlere ait özelliklerden hangileri sizi etkiler? Neden?
Cevap: Onların birbirlerine olan nezaketleri, düşüncelere olan değer verme davranışları, kitap okuma alışkanlıkları ve sade bir yaşam sürme istekleri beni çok etkiler. Çünkü çevremde hep kaba davranışlar, kırıcı sözler yapılmakta. Benim fikirlerime de pek değer veren olmuyor.

2. Türk kültürünün temel özellikleri nelerdir? Belirtiniz.
Cevap
: Türk ahlakı yiğitlik, kahramanlık üzerine kuruludur. Alp ve gazilikten, yüksek karakterli ve temiz kalpli, korkusuz, inanç ve irfanlı, milliyetperverliktir. Ayrıca cesaret, onur, gurur, şeref, misafirperverlik, dürüstlük ve merhamettir.

3. Yabancı birine memleketinizi anlatmanız gerekse memleketinizin hangi özelliklerinden, değerlerinden bahsedersiniz? Niçin?
Cevap
: Özellikle gelenek ve göreneklerimizden bahsederim. Kendi kültürümüzde çokça sevilen ve hiç sevilmeyen davranışlar hakkında bilgi veririm ki o kişi zorluk veya sıkıntı çekmesin. Bir de tarihimizden, doğal ve turistik zenginliklerimizden mutfak kültürümüzden bahsederim.

4. Aşağıdaki metinden hareketle Millî Edebiyat hakkında neler söyleyebilirsiniz.

II. Meşrutiyet’ten sonra Ömer Seyfettin ve arkadaşlarının Selanik’te çıkardıkları Genç Kalemler (Bk.) dergisiyle başlatılan edebiyat hareketi. Milli bir edebiyat yaratmak için dilin millileştirilmesinin savunulduğu akım, Ziya Gökalp’ in de katılmasıyla güçlenmiş, Türkçülük düşüncesiyle beslenmiştir. Akımın öncüsü şiirde Mehmet Emin Yurdakul’dur (Türkçe Şiirler, 1899). Ömer Seyfettin, Ali Canip Yöntem, Ziya Gökalp ise ilk yürütücüleri olmuşlardır.

Türkçülük, Türkçecilik düşüncesine dayanan Milli Edebiyat hareketi ulusal kimlik arayışının bir ürünüdür. Bu açıdan bakıldığında Milli Edebiyat hareketinin salt bir edebiyat akımı olmayıp düşünsel, kültürel, siyasal bir nitelik taşıdığı görülür. Denebilir ki Genç Kalemler ya da Yeni Lisan hareketi yalnız dilde ve edebiyatta değil, toplumsal ve siyasal yapıda yenilik arayışlarının, düşünsel ve kültürel gelişimin sonucudur. Birdenbire ortaya çıkmamış, bir birikime dayanmıştır.
Cevap: Anladığım kadarıyla Milli edebiyat demek bize ait olan kültürel unsurlarımızın işlendiği ve göz önünde tutulduğu edebiyat demektir. Bu edebiyat sayesinde dilimiz Türkçede hak ettiği değer ve sevgiyi daha fazla görmüş olacaktır.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

SORU & CEVAP Haberleri