Hazırlık Çalışmaları
1. İnsanları güldürmek, eğlendirmek bir sanat mıdır? Sınıf ortamında tartışınız.
Cevap: İnsanları güldürmek, eğlendirmek bunu bir sanat aracı ve kaygısıyla yapmak, bunu yaparken sanat unsurları ve yöntemleri kullanmak sanatın bir parçasıdır. Resim, müzik, tiyatro, sinema insanları güldürmek amacıyla kullanılıyorsa ve içinde sanatsal yöntemler de barındırıyorsa sanat değeri taşımaktadır. Toplumda insanların kendilerini geliştirmeleri ve gerçekleştirmeleri bakımından sanat önemli bir yere sahiptir.
2. Tiyatroların güldürü ağırlıklı olması, her zaman toplum tarafından kabul görür mü? Sözlü olarak ifade ediniz.
Cevap:Tiyatroların güldürü ağırlıklı olması toplumsal ihtiyaca göre değişmektedir. İnsanlar güldürü izlemek istiyorsa güldürü ağırlıklı eserler sahnelenmelidir. Fakat sadece güldürü ağırlıklı bir tiyatro yapılması toplumda ciddiyet isteyen bazı sorunların da üstünün örtülmesine neden olabilir. Kadına şiddet, çocuk istismarları, işçilerin haklarının korunması gibi durumlar güldürü ile zor anlatılabilir sorunlardır.
3. Oyuncuların seyirciye bir öğüt veya ders vermek amacıyla oynadığı doğaçlama bir oyun seyrettiniz mi? Arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Evet izledim. Geçen sene okulumuza dışarıdan bir tiyatro ekibi gelmişti. Oyunun sonlarına doğru vatandaşlık hak ve sorumluluklarımızı bilmek ve yerine getirmenin öneminden bahsetmişlerdi. Anladım ki o doğaçlama oyunun mesajı buymuş.