2. Ünite 3. Bölüm Ölçme ve Değerlendirme
A) Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerlere doğru sözcüğü/sözcükleri yazınız.
1. Bilgi; toplama, işleme, değiştirme ile araştırma-geliştirme (arge) faaliyetleri dördüncül ekonomik faaliyet grubunda yer alır.
2. İnsanların ihtiyaç duyduğu eğitim, sağlık, güvenlik, ulaşım gibi hizmet grupları üçüncül ekonomik faaliyet grubunda yer alır.
3. Karar verme ve kontrol etme faaliyet grupları beşincil ekonomik faaliyet grubunda yer alır.
4. Doğrudan doğal ortama bağlı olarak sürdürülen, ham madde elde edilmesini sağlayan faaliyetlere birincil ekonomik faaliyet adı verilir.
5. İnşaat iş kolu ikincil ekonomik faaliyet grubunda yer alır.
B) Aşağıdaki açık uçlu soruların cevabını boş bırakılan alana yazınız.
6. Üçüncül ekonomik faaliyetler grubunda yer alan bankacılık, sigortacılık ve borsa ile ilgili iş ve işlemleri kapsayan finans iş kolları son yıllarda çok büyümüştür. Günümüzde bir şirketin hisseleri, borsa aracılığıyla tüm dünyaya satılabilmektedir. Bankacılık, sigortacılık ve borsa gibi finans iş kollarının son yıllarda aşırı büyümesi, küresel ticaret ve ekonomiye ne gibi katkılar sağlamıştır?
Cevap: Bankacılık, sigortacılık ve borsa gibi finans sektörlerinin büyümesi, sermayenin daha verimli dağılımına ve global ölçekte yatırım olanaklarının artmasına katkı sağlamıştır; ayrıca, şirketlerin sermaye toplamalarını kolaylaştırarak ekonomik büyümeyi hızlandırmıştır.
7. Ekonomik faaliyetler ile bu faaliyetlerde çalışan nüfus oranları, ülkeden ülkeye farklılık göstermektedir. Örneğin Almanya’da üçüncül ekonomik faaliyet grubunda çalışanların oranı yüksek iken Afganistan’da birincil ekonomik faaliyet grubunda çalışanların oranı yüksektir. Ekonomik faaliyetler ile bu faaliyetlerde çalışan nüfus oranlarının ülkeden ülkeye farklılık göstermesinde ülkelerin hangi özellikleri belirleyici unsur olmaktadır?
Cevap: Ülkelerin ekonomik faaliyetler ve istihdam oranlarındaki farklılıkları genellikle o ülkenin ekonomik gelişmişliği, teknolojik kapasitesi ve doğal kaynaklarının bolluğu veya kıtlığı gibi özellikler tarafından şekillendirilir.
8. Birincil ekonomik faaliyet türleri, insanların ihtiyaç duyduğu temel besin maddelerinin elde edilmesi | ve diğer üretimler için ham madde sağlaması yönünden önemli faaliyet türleridir. Bu faaliyet türlerinde | çalışanların oranı, bazı ülkelerde oldukça düşüktür. Bu faaliyet türlerinde çalışanların oranının düşük olduğu ülkeler, ihtiyaç duyduğu temel besin maddelerini karşılamada sıkıntı yaşamakta mıdır? Neden?
Cevap: Birincil ekonomik faaliyetlerde çalışan oranının düşük olduğu ülkeler genellikle gelişmiş tarım teknolojileri ve ithalat yoluyla besin maddesi ihtiyaçlarını karşılama kapasitesine sahip olup, bu nedenle besin sıkıntısı çekmeyebilirler.
C) Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları okuyunuz ve doğru seçeneği işaretleyiniz.
9. Aşağıdaki ülkelerden hangisinde birincil ekonomik faaliyet grubunda çalışan iş gücü oranı daha azdır?
A) Irak B) Hindistan C) Türkiye D) Almanya E) Mısır
Cevap: D
10.
I. Eğitim
II. Sağlık
III. İnşaat
IV. Maden işleme
Yukarıdaki iş kollarından hangileri ikincil ekonomik faaliyet grubunda yer almaktadır?
A) Yalnız III B) I ve II C) II ve III D) III ve IV E) I, II, III ve IV
Cevap: D
11. Aşağıda, iki farklı ülkeye ait, çalışan nüfusun ekonomik faaliyet gruplarına göre dağılımı verilmiştir.
Bu ülkeler ile ilgili olarak;
I. nüfus miktarlarına,
II. ekonomik gelişmişlik düzeylerine,
III. çalışan nüfusun cinsiyet dağılımına
bilgilerinden hangilerine kesinlikle ulaşılabilir?
A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve II D) I ve III E) I, II ve III
Cevap: B
12. Aşağıdaki dünya haritasında bazı ülkeler gösterilmiştir. Haritada verilen ülkelerden hangisinde arge faaliyetlerinde çalışan iş gücü oranı diğerlerine göre daha fazladır?
A) İran B) Afganistan C) Cezayir D) JaponyaE) Kazakistan
Cevap: D
13. Aşağıdaki meslek çalışanlarından hangisi diğerlerinden farklı bir ekonomik faaliyet grubunda yer alır?
A) Polis B) Şoför C) Kasiyer D) Öğretmen E) Fırıncı
Cevap: E
14. Aşağıdaki grafikte, çalışan nüfusun ekonomik faaliyet gruplarına dağılımı ile ekonomik faaliyet gruplarının millî gelire olan katkısının oransal dağılımı verilmiştir. Yukarıda verilen grafik aşağıdaki ülkelerden hangisine ait olabilir?
A) Fransa B) Meksika C) Brezilya D) Tunus E) Malezya
Cevap: A