Osmanlı Devleti döneminde en önemli padişahlardan biri olan Sultan Süleyman, I. Süleyman olarak tahta çıkmıştır. I. Süleyman’a Kanuni de denmiştir. Kanuni, siyaset tarihinde en çok kullanılan ve bilinen ismi olmuştur. Muhibbi mahlası kullanarak şiirler yazdığı bilinen padişahın Kanuni ismi ise adeta lakabı olmuştur.
Sultan Süleyman’a Kanuni de denmiştir. Bunun nedeni Sultan Süleyman’ın adalete, kanunlara ve geleneklere aşırı bağlı olmasından ileri gelmektedir. Sultan Süleyman, devletine, milletine, dinine, vatanına bağlı, gelenek ve göreneklere önem veren bir insandır. Bu nedenle Kanuni olarak bilinmiştir. Her padişah kanun yapmıştır, Sultan Süleyman’ın kanun yapmasıyla değil kanunlara bağlı kalmasıyla isminin bir ilgisi bulunmaktadır.
Kanuni Sultan Süleyman da herkes gibi hata edebilir. Çünkü insandı. Ama her icraatını şeyhülislam fetvasına bağlayacak kadar da dindar bir padişahtı.
Bu konuda o kadar titizdi ki, icraatlarını onaylayan fetvaları bir sandıkta saklamış, öldüğünde sandığın mezarına konmasını vasiyet etmişti. Buna itiraz eden Şeyhülislam Ebussuud Efendi sandığı açtığında kendi fetvalarıyla karşılaştı. “Sen kendini kurtardın Süleyman, ya ben kendimi nasıl kurtaracağım?” diye feryat etti.
“Kanuni” unvanına gelince: Kanun yaptığından dolayı değil, kanunlara riayette gösterdiği titizlikten dolayı bu unvanla anılmıştır.