Sahabiler, Allah Resulü’ne duydukları sevgi ve saygıyı hangi davranışlarıyla göstermişler

Sahabiler, Allah Resulü’ne duydukları sevgi ve saygıyı hangi davranışlarıyla göstermişler
Sahabiler, Allah Resulü’ne (s.a.v) duydukları sevgi ve saygıyı hangi davranışlarıyla göstermişler bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Sahabeler Efendimize, olabildiğine teslimiyetlerinin yanında şahsi düşüncelerini ifade adına da oldukça rahat idiler ve belli bir terbiye içinde fikirlerini ve şahsi düşüncelerini serbestçe ifade edebiliyorlardı. Yanlış bir şey yaptıklarında da özür dilemesini biliyorlardı. Efendimize itaatsizlik yapmıyorlardı, seslerini onun sesinin üzerine yükseltmiyorlardı.

Sahabelerin Efendimiz’e duydukları saygıyı şu örnektan anlayabiliriz; Resulüllah (s.a.s.) aralarındaki bir anlaşmazlığı gidermek için Beni Amr b. Avf’a gitmişti. Resûlüllah (s.a.s.) dönmeden namaz vakti girdi. Müezzin, Ebû Bekir’e (r.a.) gelerek, “Namazı kıldırır mısın, kamette bulunayım mı?” dedi. Ebû Bekir (r.a.) “Olur.” dedi ve namaz kıldırmak için ileri geçip, namaza başladı. Bu esnada Resûlüllah (s.a.s.) geldi ve birinci safa kadar yürüdü. Resûlüllah’ın (s.a.s.) gelişini görünce Ashab, Ebu Bekir’in (r.a.) geri çekilmesi için el çırpmaya başladı. Ebû Bekir (r.a.) dikkat edince Resûlüllah’ı (s.a.s.) gördü. Efendimiz, Ebû Bekir’e namaza devam etmesini işaret ettiyse de o geri çekildi ve Resûlüllah (s.a.s.) öne geçerek namazı kıldırdı. Namazdan sonra Nebi (s.a.s.): “Ey Ebu Bekir, işaret etmeme rağmen niçin namazı kıldırmadın?” buyurunca; edep insanı Ebû Bekir (r.a.) şöyle cevap verdi: “Ebû Kuhafe’nin oğluna, Resûlüllah’ın (s.a.s.) önüne geçerek namaz kıldırmak uygun düşmez.

623
198
64
34
35
42
522
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.