Osmanlı Enderun Mekteplerinin kapısında yazan bu söz ile sizce ne anlatılmak istenmiştir

Osmanlı Enderun Mekteplerinin kapısında yazan bu söz ile sizce ne anlatılmak istenmiştir
Burada hiçbir balık uçmaya, hiçbir kuş yüzmeye zorlanmaz Osmanlı Enderun Mekteplerinin kapısında yazan bu söz ile sizce ne anlatılmak istenmiştir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Çoklu zeka kuramlarının ortaya konduğu ve öğrenci merkezli eğitim ve öğretim sistemlerinin geliştirildiği günümüz dünyasına en yakın örneklerin tarihimizde Osmanlı Devleti’nde görülmüştür. Enderun mektebinde, burada hiçbir balık uçmaya, hiçbir kuş yüzmeye zorlanmaz sözü ile herkesin farklı bir zekaya sahip olduğu ve öğrenci merkezli bir öğretimin verildiği vurgulanmıştır.

Enderun Mektebi, Osmanlı’da medresenin dışındaki en mühim eğitim kurumudur. Daha ziyade mülki ve askeri idareciler yetiştirir. Osmanlı merkez ve taşra bürokrasisine insan gücünü oluşturmak için kurulmuştur.

Bu söz ile anlatılmak istenen şudur: Öğrencilere eğitim verirken onların kapasitelerine göre, anlayacakları tarzda eğitim vermek gerekir. Aksi takdirde, öğrenci merkezli bir eğitim anlayışının olmaması, öğrenciler için bir zulüm haline gelecek ve başarısız bir nesil yetiştirecektir. Nasıl ki bir balık uçamazsa ve bir kuş yüzemezse, öğrencilere de kaldıramayacakları yükleri yüklememek gerekir.

Enderunda eğitim beş konu üzerinde toplanmıştı:

  • Fen, matematik ve coğrafya eğitimi
  • Beden eğitimi
  • Uygulamalı idari işlerin eğitimi
  • Yeteneklerine uygun bir sanat eğitimi
  • Teorik olarak İslami bilgiler ve dil eğitimi

143
1
58
0
0
2
3
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.