Tebük Savaşı’na Zorluk Savaşı, bu savaş için hazırlanan orduya da Zorluk Ordusu denilmesinin sebebi

Tebük Savaşı’na Zorluk Savaşı, bu savaş için hazırlanan orduya da Zorluk Ordusu denilmesinin sebebi
Tebük Savaşı’na Zorluk Savaşı, bu savaş için hazırlanan orduya da Zorluk Ordusu denilmesinin sebebi nedir, bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Tebük Seferi Kısaca

Tebük Seferi 630 (Hicri 8) yılında yapıldı.

Tebük Seferi’nin Nedenleri ve Sonuçları

Hz. Muhammed’in (a.s.) elçisinin şehit edilmesi ve Bizans İmparatoru Herakleios’un büyük bir ordu ile İslam Devleti üzerine yürüdüğü haberi üzerine İslam peygamberi Hz. Muhammed (a.s.) 30 bin kişilik İslam ordusu ile Suriye’ye doğru sefere çıktı. Tebük’e gelindiğinde Herakleios’un İslam Devleti üzerine değil, İran üzerine sefere çıktığı anlaşıldı. Hz. Muhammed (a.s.) dönüşte bazı Arap kabilelerini egemenliği altına aldı.

Tebük Seferi’nin Önemi

Bu sefer Hz. Muhammed’in (a.s.) son seferidir. Gassani Arapları İslam’a girdi. Şam’da görülen veba salgını nedeniyle ilk defa karantina uygulaması yapıldı.

Tebük seferi’ne neden zorluk ordusu ismi verildi

Nihâyet bütün zor şartlara ve sıkıntılara rağmen ordu büyük bir ihtişamla hareket etti. Ancak ordu, birçok sıkıntıya sabır ve tahammül göstermek durumundaydı. Çünkü şartlar oldukça zor ve ağırdı. Bu seferi zorlaştıran sebepler kısaca şunlardı:

  • Şiddetli kuraklık.
  • Yolun uzun ve yaya yürümeye müsâit olmayan bir çöl oluşu.
  • Hasat zamânı ve meyvelerin toplanma mevsimi olması.
  • Şiddetli sıcak.
  • Bizans ordusunun kalabalık oluşuna bakılarak çok güçlü sanılması.

Nitekim bütün bu zorluklar sebebiyle bu gazveye “Gazvetü’l-Usre” (zorluk gaz­vesi), orduya “Ceyşü’l-Usre” (zorluk ordusu), sefer esnâsındaki günlere de “Sâatü’l-Usre” (sıkıntı ve güçlük zamânı) denilmiştir.

1659
745
1611
231
290
305
1086
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum