Ömer Seyfettin Kızıl Elma Neresi hikayesinin incelemesi

Ömer Seyfettin Kızıl Elma Neresi hikayesinin incelemesi
Ömer Seyfettin Kızıl Elma Neresi hikayesinin incelemesi, konusu, özeti, ana fikri ve şahısları hakkında kısaca bilgiler vereceğiz.

Konu: Süleyman padişahın, kendi halkının her sefere çıkmasında bütün halkın askerlerin “kızıl elmaya” diye herkes tarafından söylenmesi üzerine. Padişahın “kızıl elmanın” neresi olduğunu merak etmesi üzerine göstermiş olduğu çabayı anlatmaktadır.

Özet: Süleyman Padişah, bir sabah tahtında otururken bütün halkın hep bir ağızdan “kızıl elmaya” dediğini duyar. Ve vezirlerine kazaskerleri bir araya toplayıp “kızıl elma” neresi? Diye sorar. Hepsi farklı farklı yerler söylerler kimi “çin” kimi “maçin” diyordu. Padişah bu duruma çok sinirlenir ve “kızıl elmaya” diye bağıran halkın arasından üç kişi alınıp gelinmesini ister. Ve üç kişiyi alıp getirirler tek tek padişahın huzuruna çıkartılırlar. Padişah her gelene kızıl elmanın neresi olduğunu sorar. Ve her biri de aynı cevabı verir padişaha

-“sizin bizi götüreceğimiz yer” derler. Ve padişah halkın beni göndermek istediği yerden ve doğru söyleyen o adamların her birine üçer yüz kese akçe verir. Ve o günden sonra halkın “kızıl elmaya” diye bağırma sesleri daha da çoğalır.

Süleyman Padişah: Halkın kendisine sevgi ve saygı duyduğunu bilen ve vatanını ve milletini her türlü tehlikeden uzak tutmaya çalışan biri.

Ana fikir: İnsan farkında olmasa bile başkaları tarafından sevgi ve saygı duyulduğunu anlayıp aynı zamanda kendinden ne yapılması gerektiğini bilmesi.

Kişiler:

Kanuni Sultan Süleyman Halkın kendisine sevgi ve saygı duyduğunu bilen ve vatanını ve milletini her türlü tehlikeden uzak tutmaya çalışan biri.
  • Mahmut
  • Ahmet Paşa
  • Hadım Ali Paşa
  • Sokullu Mehmet Paşa
  • Haydar Paşa
  • Ayas Paşa
  • İskender Paşa
  • Fakih
  • Garip
  • Yeniçeri askeri
  • Bostancı

Ömer Seyfettin’in bu kişileri seçmesi milli bir konuyu dönemin zihniyetine uyarak anlatmak istemesidir. Bu kişiler olay örgüsüne bağlı olarak yapıyı oluşturan ve metnin temanın somutlaşmasında birer araç olarak kullanılan kişilerdir.

Çatışma : Hikayedeki temel çatışma halk-devlet üzerine kurulmuştur.
Tema: Kızıl Elma’nın neresi olduğudur.
Anlatıcı: Her şeyi bilen olaylardan haberdar olan HAKİM anlatıcı tarafından anlatılmıştır.
Üslup: Anlatıcı anlatımda betimleme ve çözümlemelerde doğal dili edebi dil haline getirerek kullanmıştır.
Hikaye Tarzı: “Kızıl Elma Neresi?” adlı hikaye klasik vak’a (Maupassant) tarzı kaleme alınmıştır. Çünkü yazarın amacı bir olayı anlatmak ve olay üzerine kurmaca bir metin oluşturmaktır.

428
103
428
103
103
103
405
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.