Avrupa’da Otuz Yıl Savaşları, Osmanlı Devleti’nin Batı siyasetinde etkisiz kalmasının sebepleri

Avrupa’da Otuz Yıl Savaşları, Osmanlı Devleti’nin Batı siyasetinde etkisiz kalmasının sebepleri
Avrupa’da Otuz Yıl Savaşları’nın devam ettiği dönemde OsmanlıDevleti’nin Batı siyasetinde etkisiz kalmasının sebepleri nelerolabilir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Avrupa’daki dinî kökenli mezhep savaşlarının sonuncusu kabul edilen Otuz Yıl Savaşları, Kutsal Roma Germen İmparatorluğu’na karşı Protestan Alman prenslerinin mücadelesi olarak başladı. Dinî sebeplerle başlayan savaşlarda, Habsburg ve Bourbon (Börbın) hanedanlarının siyasî mücadelesinin de rolü vardır. Augsburg (Ogsburg) Antlaşması, Kutsal Roma Germen İmparatorluğu’nda, 1555 yılında Protestanlar ile Katolikler arasında imzalandı. Barış antlaşması ile yasaklanan kilise mallarının kamulaştırılmasına Protestan prensler tarafından devam edildi. Bazı Alman prenslerin bu antlaşmada tanınmayan Protestanlığı benimsemesi Otuz Yıl Savaşları’na neden oldu.

Protestan Birliği: Fransa, Danimarka, Bohemya, İsveç, Norveç, Hollanda, İngiltere, Protestan Alman Prenslikleri

Katolik Birliği: Kutsal Roma Germen İmparatorluğu, İspanya, Avusturya, Bavyera, Katolik Alman Prenslikleri

Fransa’da binlerce Kalvenist 1572’de kıyıma uğrarken Osmanlı Devleti Fransa’ya verilen kapitülasyonları kaldıracağını bildirerek olayları protesto etmiştir.

Bu yazımızı okuyanlar aşağıdaki yazıyı da okudular

Modern devletlerin ortaya çıkmasında Avrupa’da yaşanan hangi gelişmeler etkili olmuştur yazımızı buradan okuyabilirsiniz. Tıklayınız

Kaynak:Eğitim Sistem

204
91
16
0
2
4
187
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.