9. Sınıf Din Kültürü 1. Dönem 2. Yazılı Soruları (II)
EĞİTİM – ÖĞRETİM …........... LİSESİ
9. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLÂK BİLGİSİ DERSİ 1. DÖNEM 2. SINAVI
Yukarıdaki tanımda noktalı yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?
A) Mübârek B) Muhaddis C) Muhâcir D) Mücâhit E) Müslüman
2. İslâm'da inanılması zorunlu olan şeylere açıkça inanmayan kişiye ne denir?
A) Münâfık B) Mü'min C) İhsân D) Kâfir E) Müşrik
3. Yüce Allâh’ın dilediği hüküm ve mesajlarını peygamberlerine ulaştırmasına ne denir?
A ) Meâl B) Hadis C) Vahiy D) Tefsîr E) Kelâm
5. Âyet ve hadislerde Allâh’a nispet edilen Allâh'a âit güzel isimlere ne denir?
A) Ef'âl-i mükellefîn B) Esbâb- ı nüzûl C) Erhamer-râhimîn
D) Eşref-i mahlûkât E) Esmâ-i Hüsnâ
7. Kulun bütün davranışları ve sözlerinde sâdece Allâh rızâsını gözetmesine ne denir?
A ) İlhâm B) İrfân C) İnfâk D) İrşât E) İhlâs
Yukarıda tanımı yapılan kavram aşağıdakilerden hangisidir?
A ) Hadis B) Meâl C) Kelâm D) Tefsîr E) Vahiy
E) Vatan nimettir; Şükrü korumaktır.
Yukarıdaki cümledeki noktalı yere hangi peygamber ismi gelmelidir?
11. “Kur’ân âyetlerinin tam karşılıkları başka dillere aktarılamadığından, âyette anlatılmak istenileni kelimesi kelimesine değil de biraz eksiğiyle başka bir dile çevirmeye, yakın anlamlar vermeye ve bu tarzda yapılan çevirilere denir.” Yukarıda tanımı yapılan kavram aşağıdakilerden hangisidir?
Yukarıdaki tanımda noktalı yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?
16. İslâm'da inanılması zorunlu olan şeylerin tamâmına, hiç birini dışarıda bırakmadan ve hiçbir kuşku duymadan inanan kişiye ne denir?
17. “Kelime anlamı; iyi, güzel, yararlı iş ve davranıştır. Terim anlamı ise; dayanaklarını Kur’ân-ı Kerîm ve sünnetten alan, insanın îmânını güçlendirmek için niyetli olarak yapılan tüm güzel davranışlar, inançlar, ibâdetler ve insanlığın faydasına yapılan işlerdir.”
Yukarıda tanımı yapılan kavram aşağıdakilerden hangisidir?
18. “Kalbiyle inanmadığı halde diliyle Müslüman olduğunu açıklayan fakat gerçekte inkârcılardan olduğunu gizleyen veyâ İslâm toplumunda mü'minlere sağlanan birtakım sosyal, siyâsî ve hukûkî ayrıcalıklardan faydalanabilmek amacıyla, inanmadığı hâlde inanıyormuş gibi görünen, davranan veyâ yaşayan ya da insanların arasını bozan, bölücülük yapan, toplumu karıştıran, fesatçı, nifâk çıkaran, iki yüzlü kimseye denir.” Yukarıda tanımı yapılan kavram aşağıdakilerden hangisidir?
19. “Allâh’a eş koşan, Allâh’a inandığını söylediği hâlde birçok tabîat olayının yaratılmasını ve idâresini Allâh’ın dışında birtakım güçlere bağlayan veyâ bu güçleri kutsallaştırarak Allâh’a ortak koşan, ya da ibâdetlerini Allâh’tan başkasının rızâsını gözeterek yapan kişiye denir.”
Yukarıda tanımı yapılan kavram aşağıdakilerden hangisidir?
20. “Delillere, bilgiye, araştırma ve kavramaya dayalı îmâna denir. Böyle bir îmâna ulaşan kimse evreni ve yaratılışı inceler, dînin hükümleri hakkında bilgi sâhibi olur. Böylece Allâh ve diğer varlıklarla ilişkisi sağlam temeller üzerinde şekillenir. Bu şekildeki bir îmânda bilgiye dayalı zihinsel faâliyet, kalpten bağlılık ve tam bir teslîmiyet söz konusudur.” Hakkında bilgi verilen îmân şekline ne ad verilir?
21. “Bağnazlık, aşırı taraftarlık, tutuculuk, körü körüne bağlılık, fanatizm veya herhangi fikrî, siyâsî, sosyal olayın çözümü ve açıklamasıyla ilgili bir düşünceyi tek doğru kabûl edip karşı görüşte olan insanların düşüncelerine değer vermeme; anlayıp dinlemeden inkâr etme, kendi görüşlerini başkalarına kabûl ettirmek için baskı yapma demektir. Câhillikten, düşüncesizlikten kaynaklanır. İslâm dîninin reddettiği bir şeydir. Her türlüsü Hz. Peygamber tarafından yerilmiştir.” Yukarıda tanımı yapılan kavram aşağıdakilerden hangisidir?
22. İslâm’a göre aşağıdakilerden hangisi bağlayıcı bilgi kaynağı değildir?
23. “Üç şey öleni (mezara kadar) takip eder; ikisi geri döner, biri kalır. Âilesi, malı ve ….................................. onu takip eder. Âilesi ve malı geri döner, …................................ kalır.” (Hadis, Müslim, Zühd, 5.)
Yukarıdaki hadiste her iki noktalı yere de gelmesi gereken aynı kelime aşağıdakilerden hangisidir?
24. “Araştırmadan ve delillere dayanmadan çevrenin yönlendirmesiyle oluşan îmâna denir. İslâm âlimlerine göre bu îmân geçerlidir. Ancak bu îmânın aklî ve dînî delillerle kuvvetlendirilmesi gerekir. Bu îmân, delillere dayanmadığı için zayıftır. Böyle bir îmâna sâhip olan kişi, küçük bir engel veyâ itirazla karşılaştığında şüpheye düşerek îmânı sarsılabilir. Ayrıca bu îmân şekli yeterince bilgiye dayanmadığı için insanı taassuba ve bağnazlığa sürükler.”
Yukarıda tanımı yapılan kavram aşağıdakilerden hangisidir?
25. “Kelime anlamı; gizleme, saklama, reddetme, tanımama, inanmama, kabûl ve tasdîk etmemedir. Dînî terim anlamı; îmânın zıddı olup Allâh’ın varlığını ve birliğini, Hz. Muhammed'in (s.a.v.) peygamberliğini kabûl etmeme durumuna denir.”
Yukarıda tanımı yapılan kavram aşağıdakilerden hangisidir?
A) İnkâr B) İkrâr C) İmkân D) İrfân E) İhlâl
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.