3. Sınıf Fen Bilimleri Konuları ve Müfredatı (2023-2024)

3. Sınıf Fen Bilimleri Konuları ve Müfredatı (2023-2024)
3. Sınıf Fen Bilimleri Müfredatında, Gezegenimizi Tanıyalım, Beş Duyumuz, Kuvveti Tanıyalım, Maddeyi Tanıyalım, Çevremizdeki Işık ve Sesler, Canlılar Dünyasına Yolculuk ve Elektrikli Araçlar konuları anlatılacak.

3. Sınıf Fen Bilimleri 1. Dönem Konuları

1.Ünite: Gezegenimizi Tanıyalım
1.Bölüm : Dünya’nın Şekli
2.Bölüm : Dünya’nın Yapısı
2. Ünite: Beş Duyumuz
Duyu Organları Ve Görevleri
3. Ünite: Kuvveti Tanıyalım
1.Bölüm : Varlıkların Hareket Özellikleri
2.Bölüm : Cisimleri Hareket Ettirme Ve Durdurma
4. Ünite: Maddeyi Tanıyalım
1.Bölüm :
Maddeyi Niteleyen Özellikler

3. Sınıf Fen Bilimleri 2. Dönem Konuları

4. Ünite: Maddeyi Tanıyalım
2. Bölüm : Maddenin Hâlleri
5. Ünite: Çevremizdeki Işık Ve Sesler
1.Bölüm : Işığın Görmedeki Rolü
2.Bölüm : Işık Kaynakları
3.Bölüm : Çevremizdeki Sesler
4.Bölüm : Sesin İşitmede ki Rolü
6. Ünite: Canlılar Dünyasına Yolculuk
1.Bölüm : Çevremizdeki Varlıkları Tanıyalım
7. Ünite: Elektrikli Araçlar
1.Bölüm : Elektrikli Araç Gereçler
2.Bölüm : Elektrik Kaynakları
3.Bölüm : Elektriğin Güvenli Kullanımı

3. Sınıf Fen Bilimleri Dersi Öğretim Programı

F.3.1. Gezegenimizi Tanıyalım / Dünya ve Evren

Bu ünitede öğrencilerin; üzerinde yaşadığı Dünya’nın şeklinin küreye benzediğinin farkına varmaları ve Dünya’nın şekli ile ilgili öne sürülen fikirler hakkında bilgi sahibi olmaları; Dünya’nın kara, hava ve su katmanlarından meydana geldiğini açıklamaları; bir model geliştirerek Dünya’nın şeklini ve katmanlarını zihinlerinde karşılaştırarak canlandırmaları amaçlanmaktadır.

F.3.1.1. Dünya’nın Şekli Önerilen Süre: 3 ders saati Konu / Kavramlar: Küre

F.3.1.2. Dünya’nın Yapısı Önerilen Süre: 6 ders saati Konu / Kavramlar: Kara, Hava, Su Katmanları

F.3.2. Beş Duyumuz / Canlılar ve Yaşam

Bu ünitede öğrencilerin; duyu organlarını tanımaları ve birbirleri ile olan temel ilişkileri kavramaları, duyu organlarının sağlığını korumak için yapılması gerekenlere yönelik bilgi ve beceriler kazanmaları amaçlanmaktadır.

F.3.2.1. Duyu Organları ve Görevleri Önerilen Süre: 6 ders saati Konu / Kavramlar: Göz, kulak, dil, burun, deri

F.3.3. Kuvveti Tanıyalım / Fiziksel Olaylar

Bu ünitede öğrencilerin; çevrelerindeki hareketli varlıkları gözlemleyerek bunların hareket özelliklerini hızlanma, yavaşlama, dönme, sallanma ve yön değiştirme şeklinde tanımlamaları; itme ve çekmenin birer kuvvet olduğuna yönelik bilgi, beceri ve hareketli cisimleri durdurmaya çalışmanın tehlikeli olabileceği hakkında farkındalık kazanmaları amaçlanmaktadır.

F.3.3.1. Varlıkların Hareket Özellikleri Önerilen Süre: 6 ders saati Konu / Kavramlar: Hızlanma, yavaşlama, dönme, sallanma ve yön değiştirme

F.3.3.2. Cisimleri Hareket Ettirme ve Durdurma Önerilen Süre: 9 ders saati Konu / Kavramlar: Kuvvet, itme kuvveti, çekme kuvveti, hareketli cisimlerin sebep olabileceği tehlikeli durumlar

F.3.4. Maddeyi Tanıyalım / Madde ve Doğası

Bu ünitede öğrencilerin; duyu organları yoluyla maddeleri, sertlik/yumuşaklık, esneklik, kırılganlık, renk, koku, tat ve pürüzlü/pürüzsüz olmalarına göre nitelendirmeleri; çeşitli maddelere dokunmanın, onları tatma ve koklamanın canlı vücuduna verebileceği zararları kavramaları ve maddeyi katı, sıvı ve gaz hâli olmak üzere üç grupta sınıflandırmaları amaçlanmaktadır.

F.3.4.1. Maddeyi Niteleyen Özellikler Önerilen Süre: 11 ders saati Konu / Kavramlar: Sertlik/yumuşaklık, esneklik, kırılganlık, renk, koku, tat, pürüzlü ve pürüzsüz olma

F.3.4.2. Maddenin Hâlleri Önerilen Süre: 6 ders saati Konu / Kavramlar: Katı, sıvı, gaz

F.3.5. Çevremizdeki Işık ve Sesler / Fiziksel Olaylar

Bu ünitede öğrencilerin; gözlemleri sonucunda ışığın görmedeki, sesin işitmedeki rolünü fark etmeleri, çevrelerinde doğal/yapay olmak üzere çeşitli ışık ve ses kaynakları olduğunu keşfetmeleri ve bunları sınıflandırma becerisi göstermeleri amaçlanmaktadır.

F.3.5.1. Işığın Görmedeki Rolü Önerilen Süre: 3 ders saati Konu / Kavramlar: Işık ve görme

F.3.5.2. Işık Kaynakları Önerilen Süre: 6 ders saati Konu / Kavramlar: Doğal ışık kaynakları, yapay ışık kaynakları

F.3.5.3. Çevremizdeki Sesler Önerilen Süre: 6 ders saati Konu / Kavramlar: Ses kaynağı, doğal sesler, yapay sesler

F.3.5.4. Sesin İşitmedeki Rolü Önerilen Süre : 6 ders saati Konu / Kavramlar: Ses şiddeti ile işitme arasındaki ilişki, işitme kaybı

F.3.6. Canlılar Dünyasına Yolculuk / Canlılar ve Yaşam

Bu ünitede öğrencilerin canlı ve cansız varlıkları birbirinden ayırt etmeleri, yaşadıkları çevreyi tanımaları, temiz tutmaları, korumaları ve sevmeleri; doğal ve yapay çevreyi gözlemleyerek örneklerle açıklamaları, kaynak kullanımında tutumluluk, tasarruf bilinci kazanmaları ve bireysel sorumluluk almaları, ayrıca sağlıklı yaşam bilinci kazanmaları amaçlanmaktadır.

F.3.6.1. Çevremizdeki Varlıkları Tanıyalım Önerilen Süre: 6 ders saati Konu / Kavramlar: Canlı ve cansız varlıklar, canlı (bitki ve hayvan), cansız (hava, su, toprak)

F.3.6.2. Ben ve Çevrem Önerilen Süre: 12 ders saati Konu / Kavramlar: Okul ve yaşadığı çevre, çevre temizliği, doğa, orman, park, bahçe, binalar, millî parklar, doğal anıtlar vb.

F.3.7. Elektrikli Araçlar / Fiziksel Olaylar

Bu ünitede öğrencilerin; çevrelerindeki elektrikli araçları gözlemleyerek bu araçların kullanım amaçlarını ve kullandığı elektrik kaynaklarını ayırt etmeleri; araçları kullanırken nelere dikkat etmeleri gerektiğini bilmeleri; pilleri tanıyarak pillerin çeşitli cihazların çalıştırılmasında nasıl kullanıldığını keşfetmeleri ve pil atıklarının çevreye olan olumsuz etkilerini fark etmeleri amaçlanmaktadır.

F.3.7.1. Elektrikli Araç-Gereçler Önerilen Süre: 6 ders saati Konu / Kavramlar: Isınma amaçlı araç-gereçler, aydınlatma amaçlı araç-gereçler, ev araç-gereçleri

F.3.7.2. Elektrik Kaynakları Önerilen Süre: 8 ders saati Konu / Kavramlar: Şehir elektriği, akü, pil, batarya

F.3.7.3. Elektriğin Güvenli Kullanımı Önerilen Süre: 8 ders saati Konu / Kavramlar: Elektrik çarpması

3.-sinif-fen-bilimleri-konulari.jpg Müfredatının detaylarına buradan ulaşabilirsiniz. Tıklayınız

41
0
10
0
12
12
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.